Varför minns jag bara mitt ex goda sidor och förtränger det dåliga?

I egenskap av klient hos mig så kommer du antagligen fråga mig varför du bara minns de där stunderna med ditt ex som var bra.

Du är ju inte dum.

Du vet att varken relationen eller ditt ex var perfekt.

Så varför är det bara det som går på repeat i ditt sinne istället för det som skulle kunna göra separationen lite lättare: minnet av det som inte var bra??

Här är fem anledningar.

När du får reda på dem kan du öka din självmedkänsla och se nyktert på det som pågår i din hjärna. Då kan du undvika en rad misstag.

1. Beroende
När du separeras från ditt ex så förlorar du inte bara en del av ditt hjärta. Din hjärna förlorar en källa till belöningshormoner som ger känslor av trygghet, nyfikenhet, samhörighet och upphetsning.
Rent biokemiskt har du faktiskt abstinensbesvär.

Hjärnan vill hålla dig trygg, framför allt annat. Den hatar förändringar, såvida du inte är en person som går igång på sådana. En separation från din närmsta anknytningsperson innebär att hjärnan försöker motivera dig att skaffa tillgång till den saknade substansen på alla tänkbara sätt. Kan du inte få en kram av ditt ex, så är tanken på ditt ex och goda minnen, en substitut. Om du i tanken fortsätter att “gå bredvid ditt ex”, så har separationen rent intellektuellt och psykologiskt, ännu inte riktigt gått igenom. Det innebär trygghet.

Att tänka dåliga tankar om ditt ex som får dig att tappa känslor, innebär att separationen fullföljs även inuti dig.

Du vet att det vore bra. Men din hjärna tvekar, så länge den uppfattar signaler från sympatiska nervsystemet om att du är i fara.

2. Beroende 2.0

Om ditt ex varit en person som växlat mellan att vara tillgänglig och frånvarande, kärleksfull och kall, passionerad och otrogen, sårbar, och våldsam, skapas något vi kallar intermittent förstärkning.

Detta är hjärnans verkliga heroin. Både människor och djur blir som galna efter substanser som ger oförutsedda belöningspåslag. Ett exempel är spelberoende. Själva systemet med att man ibland vinner och ibland inte, och att det inte går att påverka utfallet med full säkerhet, är det som triggar spelaren att pantsätta sitt hem och riskera relationen till sin familj.

Jag lärde mig också av psykoterapeuten Elin Lundberg häromdagen, att man i träning av hundar kan använda intermittent förstärkning för att lära in önskade beteenden. Hon beskriver hur användningen av olika sorters hundgodis funkar bättre för att motivera hunden, än att ha samma sorts belöning varje gång.

Hur kommer det sig? Min gissning är att det beror på anspänningen inför belöningen, och på att vi blir så mycket mer närvarande när vi presenteras för något nytt och för något som vi får i en mycket begränsad mängd.

Om du sett något avsnitt av Robinson eller Farmen, så vet du vilken stark njutning deltagarna upplever när de får en matbelöning. Sånt vi alltid har tillgång till eller tar för givet, njuter vi mindre av. Så ju mer närvarande och uppmärksam du är, ju mer du inte tar det du har för givet, desto större reaktion i din hjärna. Den flaggar ditt veliga ex som “högst belönande”.

3. Beroende 3.0

Om du dessutom varit utsatt för kränkningar och kanske våld under en längre tid av ditt ex som brutit ner din självkänsla, kommer din hjärna i ännu högre grad törsta efter en release från den anspänningen, och uppleva även mycket anspråkslösa eller självklara normala beteenden som fantastiska. Det gör belöningseffekten än större.
Detta kallar vi traumatisk bindning, och det spär på den attityd du har om dig själv just nu.

4. Anknytning.
Om du kan se att du har ett mönster av att ofta bli kär i människor som är gifta, mår för dåligt för att vara i en relation, bor på långt avstånd eller är ouppnåeliga på andra sätt kan det vara ett tecken på att du har en undvikande anknytningsstil. Det kan du behöva hjälp med av en terapeut för att förändra.

Det här mönstret kan göra att du ältar och fortsätter känna dig väldigt kär i personer som för länge sen gjort slut. Av någon anledning har det blivit otryggt för dig att vara i nära relationer, eller att känna starka känslor. Då är det tryggt att vara upptagen av någon som inte riskerar att komma för nära eller överträda dina gränser.

5. Gammal vana.
Har du inte tidigare haft någon som på riktigt brytt sig om dig? Har du varit så inställd på att uppfylla andras behov, att du känner dig både naken och vilse att någon ser dig och är tillgänglig. Om det känns för ovant är det lätt att längta till det vanliga gamla mönstret, att vara i kris, känslomässig anspänning och brist. Kanske har du vuxit upp i en familj där det funnits en osäkerhet i relationerna, där det funnits missbruk eller sjukdom som gjort att du blivit hyperuppmärksam på andras humör och förväntningar på dig. Det kan leda till det vi kallar medberoende, och det kan också spela en roll i breakups. För efter relationen till någon du varit hyperuppmärksam på och därmed mindre uppmärksam på din egen längtan, fått trycka ner besvikelse, ilska och sorg i magen, kan det kännas oerhört tomt.
Som om någon sprängt ett hål i tillvaron och du själv försöker leva ditt liv utan att ha ett “ankare” och blicken fäst på en partner.

Om det ser ut såhär för dig vill jag verkligen råda dig att starta upp en samtalskontakt. Du har ett gyllene tillfälle att ändra din tendens till medberoende och istället börja leva ett liv med mera lekfullhet och sann trygghet.

Vad kan du göra åt det?

Det kanske känns hopplöst just nu. Men det finns faktiskt vetenskapligt beprövade metoder för att komma tillrätta med ältande och de känslor som driver ältande och den idealiserade bilden av ditt ex.

Själv jobbar jag med de tre aspekter som jag tycker är viktigast:

* Att lugna ner nervsystemet (utan stress - inget ältande)
* Att våga närma sig känslor av förlust
* Att bjuda in ältandet på ett konstruktivt sätt, lite varje dag, och granska tankefällorna som håller dig fast i det här läget.

Allt det och mycket mer får du i den livsviktiga kursen Konsten att komma över sitt ex på 15 minuter om dagen.
Kursen motsvarar, i mycket korta drag, en längre samtalsbehandling och en kurs i sorgbearbetning.

Du som är kursdeltagare får också kraftig rabatt på heartbreak coaching och terapi hos mig.

Känn dig varmt välkommen att ta del av det.

Johanna Danis

Johanna Danis är Sveriges första heartbreak coach och hjälper dig som vill få ny livsglädje och mening efter separation och skilsmässa.

https://www.komoverdittex.nu
Föregående
Föregående

När du inte fått ett bra avslut med ditt ex

Nästa
Nästa

Går det att komma över sitt ex på 15 minuter om dagen?